Konst komponerad i samspel med naturen

sigvardsson 130404 0019 2 bw
Foto: Anna Sigvardsson Högborg

Konstnär Mats Wieslander

”Jag inspireras av naturens strukturer och det ger uttryck i alla mina konstverk. Jag skapar helst utomhus när vädret tillåter på mitt favoritmaterial, rostig plåt. Mina redskap är oftast spackelspadar, trasor och blomspruta, sällan pensel. Färgerna är akryl och bläck. Jag utnyttjar vädrets växlingar. Duggregn ger lång torkperiod och fina strukturer men när solen lyser blir plåten varmare vilket ger möjlighet till andra snabbare tekniker. Mina samarbetspartners är främst inredningsarkitekter men också gallerister. Min konst skapar en känsla av inflyttad natur. Konstverken skall vara fria för tolkning och mina kunder hittar alltid nya vägar att betrakta dem.”

Kontaktuppgifter

mats@artbywieslander.se
mobil: +46 705 20 30 24 | Adress: Linnegatan 11, 413 04 Göteborg

För visning eller köp:

Kontakta Johan, jb_valor på Instagram för att se och köpa konsten på Galleri A 41,  i Göteborg.

Med inspiration av naturen

Naturen har alltid varit min största inspirationskälla. Jag är fascinerad av naturens beständighet men också till det flyktiga som en våg som blixtrar till eller ljuset som vandrar vid en tillfällig väderväxling. Att mitt skapande sker utomhus så påverkar också motivet till att anta en naturlig struktur. Se motiven nedan. Till vänster i varje bild är inspirationskällan och till höger är närbild av min konst på plåt.

Från utemiljö till hemmiljö

Rost
Applicera farg
Tork

Plåtarna kapas på plåtslageri och får sedan ligga ute på berget vid vår sommarstuga i Torslanda Havsbad och rosta.

Ytstrukturen blir grövre ju längre plåtarna rostar. Med den svaga lutningen på berget så får man redan här fina rinningar och mönster.

Jag grundar oftast plåtarna med vanlig vit tak- eller väggfärg. På bild: orange och denimblått airbrushbläck skrapas över plåtarna.

Dessa färger är mycket starkpigmenterade samt lättflytande och kombineras under skapandeprocessen med mycket vatten.

Airbrushfärgen ihop med vatten får ligga och torka utomhus.

En solig dag torkar färgen snabbt medan processen går långsammare ju svalare det är ute. Rosten börjar då vid sval temperatur gå igenom färgen och det skapar en fin krispighet.

Bestallning
Ramsvets
Fotografering

Här är en specialbeställning i format 85 x 125 cm.

Motivet har en ljus varmgrå yta med ett djupblått penselsvep.

En av de få gånger där jag använt pensel. Torkning i sol gör att rostpunkter inte slår igenom. 

Ramarna designade jag för massa år sedan och de ser likadana ut nu. De svetsas för hand. Ramarna ger en rå men stilfull känsla till motiven.

Jag använder också distanser så motivet och ramen kommer ut 20 mm från vägg vilket ger finare skuggningar. 

Här hänger jag mitt konstverk hos min kund och jag fotar miljön.

Det är en stor glädje för mig att få inreda med mina konstverk till mina kunder och göra dem nöjda.

Effekten blir som bäst när inredning och konst samspelar.

Kommande utställning på galleri A41 | Göteborg

Klicka på symbolen ”artbywieslander” överst för att se mer.

 

Tidigare utställningar

2023 Jäger & Jansson, Lund | 2023 Skanshof Galleriet, Göteborg | 2022/23 House Of Avinyo, Barcelona | 2022 NK, Göteborg | 2022 Galleri Sjöhästen, Nyköping | 2022 Kabusa Art Gallery, Ystad | 2021 Fixorama, Göteborg | 2020 Lord & Lydia, Göteborg | 2020 Fixorama, Göteborg | 2020 Galleri Sjöhästen, Nyköping | 2018 Lord & Lydia, Göteborg | 2017 Galleri Sjöhästen, Nyköping | 2017 Skönhetsfabriken, Göteborg | 2016 Galleri Nord, Örebro | 2016 Nyström Persia, Stockholm mfl

 

Representerad bland annat hos

Orklas huvudkontor, Oslo | Privata samlingar i Sverige, Norge, Schweiz